czwartek, 28 października 2010
Festiwal Dyni - Risotto z dynią i kalarepą
Z okazji Festiwalu Dyni odbywającego się na blogu u Bei postanowiłam spróbować swoich sił w dyniowych przepisach. Skorzystałam z dwóch znakomitych przepisów z Kwestii Smaku na ciasto dyniowe (pieczone przez Franciszka) oraz na racuchy. Przepis, który tutaj podaję jest moją wersją na temat risotta i dyni.
Risotto z dynią i kalarepą
Szukałam czegoś co może zjeść z nami także Basia. Przypuszczam, że przepis nadaje się dla dzieci od 8 miesiąca.
szklanka ryżu (im lepszy ryż, tym smaczniej)
ok. 3 szklanek gorącego wywaru warzywnego
2-3 marchewki
dynia (po pokrojeniu w kostkę potrzeba ok. miseczki)
kalarepa
pomidor
łodygi selera
ząbek czosnku
starty ser żółty
bazylia (najlepiej świeża)
4 łyżki oliwy lub oleju
sól
Warzywa kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oliwie z czosnkiem. Następnie dodajemy ryż, aby ziarenka wchłonęły część tłuszczu. Wlewamy część wywaru warzywnego, solimy mieszamy i gotujemy na wolnych ogniu. Kiedy jest potrzeba dolewamy wywar, ale uważamy, aby nie rozgotować ryżu. Na koniec posypujemy wszystko żółtym serem, bazylią i chwilę czekamy, aby risotto nabrało smaku.
W tej potrawie doskonale uzupełniają się ostrzejszy smak kalarepy z łagodnym smakiem dyni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
4 komentarze:
a do tego parę papryczek chili; bo to co opisałaś: do ostrego smaku kalarepki (łagodne dyni), to by się tylko obśmiać. reszta niezła.
Nie sztuka dodać papryczki, żeby było ostro. Ale niech będzie, że kalarepka nie jest ostra, tylko wyrazista :)
Papryczka wszędzie ! nie musi się panoszyć;-)) Bo zabija smak wszystkiego, dominując nad resztą. No i Basia ...:)
Risotto z dyni robie tylko klasyczne, z kalarepa jeszcze nigdy nie laczylam...
Pozdrawiam serdecznie! I dziekuje za udzial w Festiwalu :)
Prześlij komentarz