czwartek, 28 października 2010

Festiwal Dyni - Risotto z dynią i kalarepą



Z okazji Festiwalu Dyni odbywającego się na blogu u Bei postanowiłam spróbować swoich sił w dyniowych przepisach. Skorzystałam z dwóch znakomitych przepisów z Kwestii Smaku na ciasto dyniowe (pieczone przez Franciszka) oraz na racuchy. Przepis, który tutaj podaję jest moją wersją na temat risotta i dyni.

Risotto z dynią i kalarepą



Szukałam czegoś co może zjeść z nami także Basia. Przypuszczam, że przepis nadaje się dla dzieci od 8 miesiąca.

szklanka ryżu (im lepszy ryż, tym smaczniej)
ok. 3 szklanek gorącego wywaru warzywnego
2-3 marchewki
dynia (po pokrojeniu w kostkę potrzeba ok. miseczki)
kalarepa
pomidor
łodygi selera
ząbek czosnku
starty ser żółty
bazylia (najlepiej świeża)
4 łyżki oliwy lub oleju
sól


Warzywa kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oliwie z czosnkiem. Następnie dodajemy ryż, aby ziarenka wchłonęły część tłuszczu. Wlewamy część wywaru warzywnego, solimy mieszamy i gotujemy na wolnych ogniu. Kiedy jest potrzeba dolewamy wywar, ale uważamy, aby nie rozgotować ryżu. Na koniec posypujemy wszystko żółtym serem, bazylią i chwilę czekamy, aby risotto nabrało smaku.
W tej potrawie doskonale uzupełniają się ostrzejszy smak kalarepy z łagodnym smakiem dyni.


4 komentarze:

thymir pisze...

a do tego parę papryczek chili; bo to co opisałaś: do ostrego smaku kalarepki (łagodne dyni), to by się tylko obśmiać. reszta niezła.

Ula pisze...

Nie sztuka dodać papryczki, żeby było ostro. Ale niech będzie, że kalarepka nie jest ostra, tylko wyrazista :)

pola pisze...

Papryczka wszędzie ! nie musi się panoszyć;-)) Bo zabija smak wszystkiego, dominując nad resztą. No i Basia ...:)

Bea pisze...

Risotto z dyni robie tylko klasyczne, z kalarepa jeszcze nigdy nie laczylam...

Pozdrawiam serdecznie! I dziekuje za udzial w Festiwalu :)